tirsdag 2. juli 2013

Trening

Den store kloke boken
Over ser du forsiden på "bibelen" hvor vi har hentet mye av opplegget vi følger i oppkjøringen til Vikingtour. Boken har vært svært nyttig for oss for å få til en god periodisering av treningen vår, med nyttige innspill til ulike økter. Vi føler begge at boken har fått oss et nivå videre. I år har vi også gått til anskaffelse av wattmålere på syklene våre, noe som vi opplever som nyttig på flere områder, både i treningssituasjoner og i rittsituasjoner.

Mht. mengde så tener vi etter en årsplan på hhv. 400 timer for Marianne, og 500 timer for Tom Atle. Så langt i år er følgende mengde gjennomført:
Tom Atle har trent ca 250 timer, og Marianne har trent ca 180 timer. Så langt føler vi at vi ligger godt an, og har hevet nivået vårt fra tidligere sesonger. Tom Atle har en terskel på ca 270 watt, eller ca 3,7 watt pr kg kroppsvekt. (Til sammenligning har de beste sammelagtrytterne i verden rundt 6 watt pr kg kroppsvekt, så det er et bra stykke igjen kan du si:-)

Oversikt over periodisering og gjennomført mengde trening.
 Watt? What?
Som nevnt over har vi gått til anskaffelse av wattmålere på syklene våre. Tidligere har vi benyttet oss av puls som parameter for å styre intensiteten på treningen vår. Til å begynne med er watt som måleparameter noe forvirrende da dette måles med millimeterpresisjon, og varierer veldig mye i løpet av en sykkeltur. Etterhvert så har vi fått litt grepet på dette, og kontroll på intensiteten i øktene har blitt mye bedre. I tillegg så begynner vi å få et ganske presist mål på hva vi kan tåle av belastning over noe tid. Vi kan også teste kapasiteten vår med jevne mellomrom for å vite med sikkerhet at treningsopplegget fører oss i riktig retning. Et eksempel: I dag skal vi kjøre Gaustatoppen, og i inngangen av bakken vet vi hvilken belastning vi bør tåle, og kan derfor legge oss opp mot denne intensiteten uten å frykte å gå på en smell. I praksis betyr dette å legge seg tett opptil terskel. Terskelwatt er et begrep som forteller hvor mange watt (gjennomsnittlig) du kan trå i løpet av en time, noe vi har testet.

Periodisering
Vi har delt opp sykkelsesongen i ulike perioder med tanke på å ha to formtopper. Den første i Vikingtour, den neste til sykkelbirken. Året startet med at vi hadde et lite treningsopphold på Tenerife, hvor vi fikk syklet litt bakker. Perioden frem til sykkelsesongen ble hovesakelig benyttet til skigåing, med en joggetur kastet inn i ny og ne for variasjonens skyld. Sykkelsesongen har vi delt opp i følgende perioder: Base 1, Base 2, Base 3, Build 1, Build 2, og en Peakfase. Ukesperiodiseringen er delt opp i treukers syklus, hvor to uker har stor mengde, så en med mindre (recovery).

Innblikk
Hvis noen skulle være nysgjerrige på den konkrete treningen så har Tom Atle åpnet sine økter for allmenheten HER.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar